green-believer.gr

Αρχική
Ο...μπαμπούλας στην εποχή της παρακμής
  • 26 Οκτ 2020
  • Δημήτρης Στρατής
  • Μπάσκετ

Αποφάσισε ο Γιώργος Βόβορας να αφήσει εκτός αποστολής το Νεμάνια Νέντοβιτς στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος και η Λάρισα φλέρταρε με το «μπαμ» τρία ολόκληρα δεκάλεπτα.

Αν μείνει ο Σέρβος υγιής είμαστε 100% βέβαιοι ότι θα αποτελέσει τον καλύτερο παίκτη του ελληνικού πρωταθλήματος στην εποχή της παρακμής του.

Πότε παρακμάζει ένα πρωτάθλημα; Όταν για τις τοπ ομάδες του η κατάκτησή του είναι ό,τι πιο σημαντικό, αφού οι πιθανότητες που έχουν για να διακριθούν σοβαρά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γίνονται ολοένα και μικρότερες.

Αυτό συμβαίνει αυτό τον καιρό με όλους τους μεγάλους, άπαντες έχουν ως πρώτο στόχο το πρωτάθλημα.

Για να κάνεις πρωταθλητισμό θες πολλά: άμυνα, έναν τουλάχιστον σκόρερ, δυνατή έδρα.

Κυρίως όμως θες μια επίθεση που θα σκοράρει κι αυτό το κατορθώνεις είτε αν έχεις ένα πολύ στιβαρό και οργανωμένο παιχνίδι ή αν έχεις έναν «μεγάλο μπαμπούλα», δηλαδή έναν καλαθοσφαιριστή που με την παρουσία του προκαλεί πονοκέφαλους σε όσους είναι υποχρεωμένοι να τον αντιμετωπίσουν.

Αυτό τον ρόλο καλείται να τον παίξει ο Νεμάνια που κάλλιστα μπορεί να «τρομάξει» τους αντιπάλους τα Σαββατοκύριακα, πιθανότατα στις μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις του θα φοβίζει λιγότερο.

Τι είναι πια η Basket League; Ένα πρωτάθλημα που δεν έχει πλέον σταρ, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του '90 όταν σε ομάδες γειτονιών σαν τη Δάφνη και το Σπόρτιγκ έπαιζαν παικτάρες σαν τον Μάικ Σμρεκ, τον Ρίτσαρντ Ρέλφορντ, τον Μέλβιν Τσίτουμ, τον Μίτσελ Ουίγκινς.

Με την αποχώρηση των απέναντι και την μείωση των ομάδων το πρωτάθλημα μας από λίγκα κλασικών αναμετρήσεων με τέσσερις-πέντε διεκδικητές (όπως ήταν τη δεκαετία του '90) μετατράπηκε σε έναν μαραθώνιο ανώμαλο δρόμο γεμάτο από χαμηλά εμπόδια.

Αυτή τη στιγμή με τα χρήματα που (δεν) διαθέτεις ήταν δύσκολο να βρεις έναν καλύτερο εκπορθητή που να ανοίγει κλειστές άμυνες σαν τον «φονιά» Νεμάνια.

Ο τύπος είναι εξαιρετικός τεχνίτης, με γλυκό καρπό, τσαμπουκάς, εξωστρεφής, ασυμβίβαστος με την ήττα από χειρότερο αντίπαλο και ηγέτης.

Ο κλασικός τύπος επιθετικού που τον χειρότερό του δεν τον λυπάται και μπορεί να τον καταστρέψει σε τρεις φάσεις, κάνοντας επίδειξη ανωτερότητας.

Αλλά προσοχή: όλα αυτά ο Νεμάνια τα κάνει σε ματς μικρής αγωνιστικής έντασης, το παλμαρέ του δεν έχει σπουδαίους τίτλους και διακρίσεις, στην Ευρώπη όπου οι ομάδες του είχαν αντιπάλους λιγότερο του χεριού τους η δική του προσφορά ήταν μικρότερη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το παιδί δεν αξίζει πολλά.

Ο ΠΑΟ θέλει ακόμα ένα νταμπλ, για να το κερδίσει δεν έχει δύσκολη αποστολή πρέπει να περάσει από διάφορες έδρες μικρομεσαίων ομάδων που θα τον αντιμετωπίζουν ως φαβορί.

Τα χρήματα που οι πράσινοι ξόδεψαν για αυτόν τα λες και πολλά σε σεζόν… παρκαρίσματος, όταν όμως έχεις χάσει ήδη το Σούπερ Καπ από το Περιστέρι τα «σκας» και δεν πολυψάχνεις το αδύναμο μυϊκό του σύστημα, προσπαθείς μονάχα να αποφύγεις μην σου ξανατύχει τέτοια νίλα…